Wat houdt VCA in?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, maar het is niet alleen dat, het is veel meer. VCA is een veelzijdig programma waarmee bedrijven die dienstverlenen, getoetst en gecertificeerd kunnen worden op hun VGM-beheerssysteem (Veiligheid, Gezondheid en Milieu). De training basisveiligheid is bedoeld voor alle werknemers die dingen uitvoeren op de bouwplaatsen zo de medewerkers bewust maken van de risico’s van hun vak, of trainen op potentiële gevaarlijke situatie, om zo te leren hoe ze met bepaalde situaties om moeten gaan in geval van nood.

Wat heb je aan een VCA certificaat?

Een VCA certificaat is niet verplicht in de wet, maar wel veel meer werkgevers/ leidinggevenden stellen het wel als een verplichting. Dit is om de veiligheid op bouwplaatsen en met gevaarlijke manoeuvres zo hoog mogelijk te hebben om ongelukken te voorkomen. Het is ten eerste een veilig idee als je weet dat je zelf VCA gecertificeerd bent, maar het is misschien nog wel fijner als je weet dat de andere werknemers ook VCA gecertificeerd zijn. Zo is de kans op ongelukken een stuk kleiner, en als er wat fout gaat weet iedereen wat hij of zij moet/ kan doen.

VCA examen afleggen

Het is verstandig als je op zoek bent naar een baan in de bouw om het VCA-examen te behalen. Maar ook als je al een baan in de bouw hebt en je nog geen VCA certificaat hebt is het een verstandige keuze om het VCA certificaat te behalen. Er zijn een aantal organisaties waar je dit certificaat kan behalen. Een van die bedrijven die deze examens afneemt is het exameninstituut.nl. Naast dat je je in kan schrijven voor het examen kan je ook lesmateriaal aanschaffen, zo kan je je voorbereiden op het examen met de juiste stof die je moet beheersen. Het grote voordeel van dit bedrijf is dat je de toets op verschillende locaties door het hele land kan maken, zo hoef je niet het hele land door om een VCA-examen te maken. Naast het VCA examen kan je er ook het SOG examen afleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *