Stress weg met breinbrekers.

Werkdruk, overvolle agenda’s en digitale revolutie.

Het dagelijkse leven dat de gemiddelde Nederlander tegenwoordig leeft is een heel stuk drukker dan enkele decennia geleden. Agenda’s puilen uit, mannen en vrouwen hebben vaak beide een carrière, en tussendoor moeten de huishoudelijke taken nog worden geregeld. De economische malaise van de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat taken die bij een zakelijke functie horen beduidend zijn uitgebreid. Functies zijn vervallen maar de daarbij behorende taken zijn “verdeeld” over een aantal collega’s. Dat alles om efficiënter en vooral goedkoper te kunnen werken. De digitale revolutie die in de negentiger jaren echt is losgebarsten zou ons leven makkelijker moeten maken. Dat is over het algemeen ook het geval maar heeft ook zeker negatieve aspecten. De mailcultuur die inmiddels is ontstaan, de smartphone met alle apps die de gebruikers aan het scherm kluisteren en de sociale media die ons bezighouden zijn voorbeelden die het ons makkelijk maken maar zeker ook vaak veel tijd kosten. We hebben tegenwoordig een leven vol externe prikkels waarbij het steeds moeilijker wordt om de juiste prioriteiten te stellen en focus te houden.

Op zoek naar de rustige momenten.

Het is daarom kenmerkend voor deze tijd dat veel mensen op zoek zijn naar momenten van (relatieve) rust. Even geen social media, geen overvolle mailbox, geen beeldscherm activiteiten, geen agenda-verplichtingen of andere items die jouw leven bepalen zonder dat je daar echt invloed op hebt. Dit is de reden dat yoga-lessen volstromen en allerlei workshops die een moment van bezinning aanbieden ongelooflijk populair zijn geworden. Maar ook het feit dat de generatie Y (millennials) steeds frequenter uit gaat eten, is een kenmerk om aan de dagelijkse hectiek te ontkomen en een rustpunt in de dag te creëren. De opmars van Netflix of andere video-diensten is ongetwijfeld ook een gevolg van de ontsnapping aan de dagelijkse hectiek. Gewoon even een aantal afleveringen kijken van een populaire serie en je niet druk hoeven te maken over alle andere lopende zaken. Dat is een behoefte die de laatste jaren sterk in opkomst is.

Ontspanning tijdens het werk.

Steeds meer werkgevers realiseren zich dat de nieuwe generaties niet meer gemotiveerd op het werk verschijnen door alleen een goed salaris. De werkomstandigheden, flexibele werktijden en ontspanningsmogelijkheden tijdens het werk worden een steeds belangrijker aspect. Hierdoor zijn er steeds meer werkgevers die dit signaal oppakken en ontspanningsmogelijkheden tijdens de arbeidstijd aanbieden. Uitgebreide fitnesruimtes, ontspanningsmogelijkheden in de kantine voor tijdens de lunch en een gezellige barvoorziening voor leuke events vanuit de werkgever zie je steeds vaker verschijnen. Maar het kan ook eenvoudiger! De voorzieningen op het kantoor zoals het regelmatig voorkomende dartboard of basketbalnet wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen door een leuke breinbreker. Het bedrijf PuzzleMuzzle Breinbrekers onderschrijft deze ontwikkeling. Zij krijgen steeds meer aanvragen van bedrijven die hun personeel een leuke gadget willen geven zodat ze tijdens de werkzaamheden hun gedachten even verzetten. De “stressbal” van weleer wordt vervangen door een leuke hippe breinbreker die afhankelijk van de moeilijkheidsgraad al dan niet eenvoudig is op te lossen. PuzzleMuzzle levert tegenwoordig ook steeds vaker aan deelnemers van congressen. De organiserende partij vindt het een mooi gebaar om alle deelnemers bij de start te verrassen met een kleurrijke breinbreker die tijdens het congres ook nog voor afleiding kan zorgen als het brein van de deelnemers even “rust” nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *