Beleggen in grondstoffen, is dat veilig?

Hoe veilig is het om als belegger in grondstoffen te gaan handelen? Op zich net zo veilig als in elk ander beleggingsproduct. Al verschilt het risico van grondstof tot grondstof, evenals het te behalen rendement. Want zoals je ongetwijfeld wel weet als beginnende belegger is dat een hoger risico ook een hoger rendement (hogere winst) oplevert. Een lager rendement levert dus veel minder winst op.
Welke grondstoffen zijn er zoal en welke risico’s en voordelen kleven eraan? In dit artikel zetten we enkele interessante grondstoffen voor je uiteen.

Maïs

We beginnen met maïs. Niet iedereen zal denken dat je in maïs kan bedenken, maar bedenk je dan eens hoeveel maïs er in Nederland verbouwd wordt. Til dat over de Atlantische Oceaan heen en je bent in de Verenigde Staten, een echt maïsland.
Veel fabrieken hebben continu maïs nodig, maar lang niet alle oogsten lukken. Wanneer een maïsoogst mislukt, neemt de prijs van maïs toe. Er is namelijk sprake van schaarste en dat doet de prijzen enorm stijgen. Mensen die dus in maïs handelen kunnen hier veel geld aan overhouden. Je kan ook via cfd’s in maïs handelen. Dan geef je aan of je verwacht dat de prijs gaat stijgen of zakken en pak je winst als dat ook daadwerkelijk gebeurt.

Diamant

In diamant kun je ook prima beleggen. Want wist je dat diamant lang niet alleen gebruikt wordt in sieraden? Natuurlijk kennen we allemaal wel die mooie ringen, die zo lekker glinsteren in het licht. Maar diamant wordt ook in de industrie heel veel gebruikt. In boormachines bijvoorbeeld. Diamant is namelijk vreselijk sterk en kan dus heel makkelijk door oppervlakten heen boren. Diamant wordt dan ook vaak gebruikt als topje van een boor. Het vreet zich moeiteloos overal doorheen en kan in de industrie dus veel betekenen.
Diamant wordt gewonnen uit diamantmijnen. Deze worden vaak ruw verhandeld en later pas scherp gesleten. De handel in diamanten neemt steeds meer toe, maar is ook onderhevig aan veel discussie. Zo zijn de omstandigheden in de meeste mijnen niet al te best.

Goud

De prijs van goud heeft jarenlang een enorme stijging laten zien. Mensen die er vroeg bij waren, zijn spekkoper. Ze bezitten nu goudbaren (of in elk geval de certificaten van die goudbaren) voor vele duizenden euro’s per kilo.
De goudprijs stijgt momenteel minder hard, maar goud blijft een schaarser wordend product. En zoals met meer producten die schaarser worden, wordt het alleen maar meer waard.

Olie

De raffinaderijen in het Midden-Oosten draaien overuren. Het ene na het andere vat olie wordt opgeboord. Olie is een zeer waardevol goedje. Het wordt niet alleen gebruikt als brandstof, maar ook in fabrieken. En olie is een schaars wordend product. Er zijn grote voorraden gevonden in onder meer het Midden-Oosten, maar die voorraad raakt een keer op. Je kan dat merken aan de stijgende prijzen van olie. Ook oorlogen in het Midden-Oosten en het daarbij zoekraken van vaten olie draagt bij aan vooral een stijging in de olieprijs.

Houd de koersen goed bij

Je hebt vier grondstoffen gezien die dus veel rendement op kunnen leveren. Maar het is wel altijd afhankelijk van de situatie. Je moet de koersen dus heel goed bijhouden. Want de koersen van de ene dag hoeven zeker niet de koersen van de andere dag te zijn. Door koersen bij te houden en te analyseren kun je voor jezelf beslissen of een bepaalde grondstof zijn of haar investering wel of niet waard is.
Natuurlijk zijn er nog veel meer andere grondstoffen om in te handelen. Wellicht vind je die ook de moeite van het opzoeken waard. Denk aan cacao, zilver, katoen, tarwe en koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *